ВЕНЕРА МИЛОСКА - най-известната древногръцка скулптура

Публикувано : 2015/12/28

ВЕЛ ДИЗАЙН изработва репродукции на известни скулптури за ценителите на произведенията на изкуството. Първото ни предложение е Венера Милоска.

Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство и един от най-популярните модели за женска красота в света.

Статуята е открита  8 април 1820 г. сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море. Статуята е наречена по името на острова -  Милоска.

Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита (на латински, Венера).

Скулптурата е с внушителни размери - висока e 203 см, изработена от пароски мрамор. Ръцете й са отчупени и и не е ясно каква е съдбата им, но в нишата, в която е намерена статуята, са открити и отделни фрагменти от лява ръка, държаща ябълка, за които се смята че й принадлежат. Отчупен е и оригиналният плинт - плочата, служеща за основа. Правени са многобройни опити за реставрация на статуята в оригиналния й вид, но до този момент те са неуспешни.

Евентуалното наличие на ябълка в композицията би могло да препраща към Парис, отсъдил да подари златната ябълка на Афродита; друго възможно обяснение е и това, че на старогръцки език „милос“ (μ?λος) означава „ябълка“.
 
Композицията е смесица между ранни стилове в класическия период на гръцката скулптура и според историците Венера Милоска е изработена между 130 и 90 г. преди н.е.
Счита, че е творение на Александър от Антиохия, въпреки че в миналото погрешно е била приписвана на Праксител (починал два века преди това).

Към момента този шедьовър на древногръцката скулптура се съхранява в Лувъра в Париж. За пръв път статуята е видяна от френски офицер. Именно той е инициатор на преговорите за нейното закупуване, които се водят от френския консул по това време в Истанбул.

Във връзка с новата си продуктова линия на репродукции на класически произведения на изкуството, ВЕЛ ДИЗАЙН предлага репродукции на ВЕНЕРА МИЛОСКА/ АФРОДИТА :

  • малка статуя на Венера Милоска с височина 67 см
  • голяма статуя на Венера Милоска с височина 95 см
  • бюст на Афродита с височина 50 см

Репродукциите се изработват от гипс (за интериор) или от фибробетон (за градини, бани и около басейни), след което се обработват за постигане на максимална здравина и блясък.

Стандартният цвят, в който предлагаме Венера Милоска е бял гланц или бял мат. При други предпочитания от Ваша страна за типа обработка и цветове, можем да я декорираме спрямо тях.

За да отговорим на всички Ваши въпроси, моля свържете се с нас.

 


ДЕКОРАЦИЯ И ИНТЕРИОР

КОРНИЗИ, ФРИЗОВЕ, РОЗЕТКИ, ОРНАМЕНТИ, КОНЗОЛИ, СТАТУИ, СУХО СТРОИТЕЛСТВО

08.08.2020

Скулптурата Давид на Микеланджело

ВЕЛ ДИЗАЙН изработва репродукции на известни статуи, бюстове и релефи за ценителите на произведенията на изкуството. Предлагаме на Вашето внимание и Давид на Микеланджело.

08.01.2020

Тракийският конник

Тракийският конник е символ на просперитета, силата, храбростта, надмощието и победата. Тракийският конник е тракийски релеф от 1-3 в. сл. Хр.

03.01.2020

Офис за декоративни орнаменти, декорация и интериор

ВЕЛ ДИЗАЙН предлага цялостни интериорни решения и идеи за декорация : изработка и монтаж на декоративни орнаменти, корнизи, рамки, розетки, колони, куполи .... и проектиране и монтаж на окачени тавани, преградни стени, предстенни обшивки, шумоизолаци

Повече новини