КОРНИЗИ

Публикувано : 2011/02/15

Прочетете за предимствата и недостатъците на трите вида КОРНИЗИ - гипсови корнизи, корнизи от полиуретан или корнизи от стиропор (полистирол).

Декоративните корнизи имат много приложения за създаване на интериора на апартамента, къщата, офиса, хотела, заведението...

Гипсов корнизГипсов корниз

Декоративните корнизи се изработват от три материала - гипс, полиуретан, стиропор (полистирол) :

Корнизи от гипс, гипсови корнизи

Гипсов корнизКорнизите от гипс са лесни за изработка, монтаж и боядисване. Гипсовите корнизи могат да бъдат изработени с всякакви орнаменти, така че да се впишат в цялостната визия на интериорната декорация.

Гипсът като материал се е използвал за декорация още от времето на Древна Гърция и Древен Рим.

Гипсът е много мек минерал, който намира широко приложение в строителството (като материал за мазилка, гипсокартон, гипсофазер и др.), в текстилната и хартиената промишленост. Най-големите производители на гипс в света са САЩ, Канада, Франция, Италия и Великобритания. В България от 1965 г. природен гипс се добива и от него се произвежда печен гипс единствено в с. Кошава край гр. Видин.

Гипсът е природен материал и съответно корнизите, фризовете, розетките и орнаментите, изработени от гипс са безвредни за човека и животните. Корнизите от гипс и декоративните орнаменти, фризове, розетки и колони не се стопяват от отоплитени тела, не се напукват или разтопяват.

Гипсов корнизПродуктовата гама на Вел Дизайн включва декоративни корнизи от гипс и орнаментирани гипсови корнизи, които могат да бъдат прекрасно допълнение към интериорния дизайн на всеки тип помещение.

За разлика от корнизите от гипс, корнизите от полиуретан и корнизите от стиропор (полистирол) се изработват от материали, които не са от естествен произход, а създадени по химически път.

Корнизи от полиуретан, полиуретанови корнизи

Полиуретанът е полимер (полиестер), който се произвежда от изоамини и алкохоли. Полиуретановите покрития и лепила се получават от изоцианати, които се смесват с друг компонент – различни съединения с активен атом на водорода, епоксидни смоли или техните производни с амини. Основните приложения на полиуретана са от мека до много твърда пяна за външна топлоизолация, производството на машинни елементи, като покритие (прави бойните самолети практически невидими за радара) и съставка за производство на лепила.

Корнизи от стиропор (полистирол)

Полистиренът (или полистирол) е полимер, изготвян от мономера стирен (стирол), течен въглеводород, произвеждан промишлено от петрол. При стайна температура полистиролът е твърд термопласт с аморфна структура, но при по-висока температура може да бъде разтопен и втвърден отново. В български отдавна се използват и наименованията стирол/ полистирол; на български - стиропор (наименованията стириопор, стереопор, стериопор, студопор, стирипор са погрешни).

Чистият твърд полистирен е безцветна гъвкава пластмаса, която може да бъде изливана в различни форми. Полистиренът може да бъде прозрачен или оцветен в различни цветове. Той е евтин и се използва за производство на детски конструктори, пластмасови прибори за хранене и много други предмети, за които е подходяща сравнително корава евтина пластмаса с възможност за оцветяване в различни цветове. Полистиренът, произведен на листове, може да бъде формован в евтини чаши, чинии, кутии и други предмети за еднократна употреба, особено когато якостта, трайността и топлоустойчивостта не са толкова важни. Полистиренът е диелектрик с ниски загуби даже и при високи честоти. Използва се за различни радиотехнически детайли, за изолация на качествени кабели, за диелектрик на кондензатори. Кондензаторите с диелектрик от полистиреново фолио се наричат „стирофлексни“.

Най-масовата употреба на полистирена е като експандиран полистирен (EPS), известен още под търговски марки стиропор, фасаден стиропор и други, който представлява смес от около 5% полистирен и 95% въздух. Това е лекия материал, от който се изготвят топлоизолирани чаши за кафе и съдове за храна за вкъщи. Използва се също и за топлоизолация на сгради, пакетажен материал и в изготвянето на архитектурни макети. Използва се и за изготвянето на леярски модели за леене със стопяеми модели.
 

Въз основа на дългогодишния си опит в сферата на декорацията и интериора, ВЕЛ ДИЗАЙН НЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВА  орнаменти, корнизи, фризове, розетки, колони , конзоли и всякакви изделия за декорация, изработени от полиуретан и стиропор (полистирол), защото :

 - Изделия от полиуретан и стиропор (полистирол) се напукват по фугите

 - Изделия от полиуретан и стиропор (полистирол) се разтопяват и деформират от наличие на топлинни източници - камини, отоплителни уреди и силна слънчева светлина

 - Изделия от полиуретан и стиропор (полистирол) са трудни за боядисване и декорация - боята покрива много трудно върху тях и се разграждат от по-силни лакове и бои

 - Корнизите, фризовете, розетките, конзолите и изделията от полиуретан и стиропор (полистирол) са с кратък живот и гаранция в сравнение с kорнизите, фризовете, розетките, конзолите и изделията от гипс, които няма да се променят поне 50 години.

Единственото преимущество на корнизите, фризовете, розетките, конзолите и изделията от полиуретан и стиропор (полистирол) e, че те са по-леки при монтаж. Но когато гипсовите орнаменти и изделия изсъхнат стават със същото тегло като орнаментите от полиуретан и стиропор (полистирол).


ДЕКОРАЦИЯ И ИНТЕРИОР

КОРНИЗИ, ФРИЗОВЕ, РОЗЕТКИ, ОРНАМЕНТИ, КОНЗОЛИ, СТАТУИ, СУХО СТРОИТЕЛСТВО

08.08.2020

Скулптурата Давид на Микеланджело

ВЕЛ ДИЗАЙН изработва репродукции на известни статуи, бюстове и релефи за ценителите на произведенията на изкуството. Предлагаме на Вашето внимание и Давид на Микеланджело.

08.01.2020

Тракийският конник

Тракийският конник е символ на просперитета, силата, храбростта, надмощието и победата. Тракийският конник е тракийски релеф от 1-3 в. сл. Хр.

03.01.2020

Офис за декоративни орнаменти, декорация и интериор

ВЕЛ ДИЗАЙН предлага цялостни интериорни решения и идеи за декорация : изработка и монтаж на декоративни орнаменти, корнизи, рамки, розетки, колони, куполи .... и проектиране и монтаж на окачени тавани, преградни стени, предстенни обшивки, шумоизолаци

Повече новини